Gitara

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: master
Sob 12 Wrz, 09 08:17
Nasze Filmy na Youtube
Autor Wiadomość
Infero 

Wysłany: Sob 17 Lip, 10 11:36   

Fajno, tylko żeby tak więcej emocji artykulacją wycisnąć :)

programator 

Przegrane bitwy: 1
Wysłany: Sob 17 Lip, 10 15:12   

najpierw muszę to dobrze zagrać a został mi tydzień :mrgreen:

[ Dodano: Wto 20 Lip, 10 02:24 ]
no ale takiej muzyki to nikt by po mnie się nie spodziewał :mrgreen:

http://www.youtube.com/watch?v=UqGRDyc-HDo

Dale Cooper 

Wysłany: Sro 21 Lip, 10 23:04   

Świeżutka krótka próbeczka możliwości PODa, końcówki tranzystorowej i paczki na neodymowych Celestionach:
http://www.youtube.com/watch?v=DBARmw7e_4M

Zapraszam ;)

www.gitara-online.pl - Alternatywne Forum Gitarowe

P_I_W_O_ 

Wygrane bitwy: 4
Przegrane bitwy: 6
Wysłany: Czw 22 Lip, 10 14:30   

no dobrze to brzmi Dale:> szczerze nie spodziewalem sie takiego saundu na przesterach musisz miec dobrze przetworniki przy wiosle i koncowka dobrze wspolgra z podem. ja gdy mialem poda to po podlaczeniu do marshala jcm800 bylo strasznie obciete pasmo ale twoj zestaw smiga az milo. tez mam pake na celestionach v30 vintage i bardzo mi odpowiada. gratuluje zestawu.

Dale Cooper 

Wysłany: Czw 22 Lip, 10 14:53   

Właśnie dlatego szukaliśmy końcówek jak najbardziej transparentnych żeby oddać z PODa wszystko co najlepsze.
A głośniki to dokładnie Centaury Vintage 30, neodymowe odpowiedniki zwykłych V30.
Brzmią trochę inaczej i ważą 4 kg mniej ;)

thesylwa 

Wygrane bitwy: 5
Przegrane bitwy: 2
Ostrzeżeń:
 6/3/6
Wysłany: Sob 24 Lip, 10 16:50   

Vicol ci Dale napisał takie cóś - "W niektórych środowiskach powiesiliby Cię za jaja za takie herezje ;) " w sensie chyba o poda chodziło hehe;P
a ja powiem że nikt by cie nie wieszał za wora tylko po prostu odstrzelił bez dania racji :|.... hehehe, brzmienie niezłe ale to zasługa gity i niskiego stroju sie mi zdaje, wyczaruj se do tej paczki master voluma i odkręć na maksa - siksy sie poleją po pierwszym pająku - w sensie zachwytu rzecz jasna hehe:)

Vicol 

Wygrane bitwy: 2
Wysłany: Sob 24 Lip, 10 23:43   

Może i by próbowali odstrzelić. Ale... ''I choćbym kroczył ciemną doliną zła się nie ulęknę, albowiem zło to przy mnie pikuś, Pan Pikuś :P''. Złego diabli nie biorą.

Wiesz Sylwek, jakimś mega lampowym purystom nie jestem. Owszem mam lampkę i fajnie mi się na niej gra. Ale uważam, że jeśli ktoś jest w stanie z półprzewodnika wydusić dobry sound to z jakiej racji miałbym jego brzmienie stawiać niżej? Z racji ceny gratów? Nie. Pisałem już i powtórzę: sprzęt jest tyle warto ile użytkownik jest w stanie z niego wycisnąć.

thesylwa napisał/a:
brzmienie niezłe ale to zasługa gity i niskiego stroju sie mi zdaje, wyczaruj se do tej paczki master voluma i odkręć na maksa - siksy sie poleją po pierwszym pająku - w sensie zachwytu rzecz jasna hehe:)

Dale miał już sporo kilka różnych lampiaków. Konstrukcje naprawdę przeróżne. I skoro bez bólu(a sam mu się dziwiłem) przesiadł się z ciężkich prawdziwych lamp na lekkiego poda to znaczy, że znalazł sposób jak ukręcić z niego wystarczająco mocarne brzmienie. Podejrzewam, że obcowanie długi czas z lampami ułatwiło mu zadanie, bo dowiedział się dzięki nim jakiego brzmienia szuka.

[...]You put your faith in Chrstianity
I put mine in artillery
My M-16, my lord and savior
Christ never done me a motherfucking favor
[...]
Exodus ''War is My Shepherd!!!''

mój status

thesylwa 

Ostrzeżeń:
 6/3/6
Wysłany: Pon 26 Lip, 10 18:06   

ano racja Vicol, ale;) - ogólnie to Dale musiałby sie wypowiedzieć na czym se ciupał i co mu najbardziej przypasza, zresztą teksta pierdykłem w formie że sie tak wyrażę luźnej;P i tak to nalezy traktować hehe, czołem!:)

Dale Cooper 

Wysłany: Pon 26 Lip, 10 23:42   

Dale miał Sidewindera Dorico i Triple MKIV. Miał też Triampa. Oprócz tego zna bardzo dobrze Mese DR i SR, Peaveya 5150, Marshalla 6100 i B52 AT-100. Ograłem też sporo różnego sprzętu, ale te powyższe są mi znane mocno i blisko.
No i co. Wiadomo że lampa jest fajna, ale. 5150 szumi jak skurczysyn. Bez bramki niet. B-52 brzmi słabo. Podobnie Mesa SR (dla mnie to pomyłka a nie wzmacniacz).
Dorico ma więcej wad niż zalet (brak działającej pętli np) a MKIV brzmi dobrze, z kolei jest przeładowany bajerami totalnie niepotrzebnymi. Triamp waży bagatela 34 kg.
Na polu bitwy zostaje Mesa DR, która ma pętlę równoległą i żeby coś do niej podpiąć to trzeba koniecznie przerabiać. Został jeszcze Marshall 6100. Ostatnio zrobiliśmy z ziomkiem shoot out. Bardzo żałuję że tego nie nagraliśmy. Podpięliśmy PODa, ziomal pograł - ok. Podpięliśmy Marshalla i oboje zrobiliśmy miny kota srającego na pustyni. Marshall zagrał po prostu tragicznie (w porównaniu do PODa). Kręciliśmy jakieś 15 minut w końcu udało się jakoś to dokręcić żeby brzmiało, ale legendarna Marshallowska siara wciąż była słyszalna i waliła po uszach. Po tym teście kolega zakupił PODa XT ;)
Podsumowując moją wypowiedź. Lampa jest fajna a i owszem. Uwielbiam sound 5150 i jak odłożę trochę szmalu to sobie go kupię. Ale koncerty - tylko POD. Najlepiej sam, nawet bez końcówki i paczki. Potrzebny tylko dobry odsłuch i można grać wszędzie i wszystko. Wygoda, waga, uniwersalność jest nie do przebicia. A jak przejdziemy level wyżej i zakupimy Fractal Axe FX to w ogóle mamy wszystkie wzmacniacze i efekty świata. Co raz więcej ludzi na tym gra, poszukajcie sami ;)
Słabsze brzmienie? Panowie :) Żyjemy w Polsce. Pan akustyk Mietek z Pcimia nie potrafi dobrze mikrofonu ustawić albo nawet nie ma najtańszej 57-ki, a Wy tu chcecie dobre brzmienie kręcić z lampiaków? :D Na czym :D
Druga sprawa, słuchacz i tak nie rozróżni czy to POD czy inne ścierwo. Szczególnie ten nawalony pancur z pierwszego rzędu.

No i tyle. Wiadomo że duża część się ze mną nie zgodzi, ale pewnie większe część tej dużej części zagrała 5 koncertów albo i mniej ;) Życie zweryfikuje Wasze poglądy dość mocno :D

Ostatnio zmieniony przez Dale Cooper Pon 26 Lip, 10 23:43, w całości zmieniany 2 razy  

qqryq 

Wysłany: Wto 27 Lip, 10 17:58   

Postanowiłem nagrać moje solo życia w wersji audio video, zapraszam :)

http://www.youtube.com/watch?v=q3NsL4JZrec

GroszeK 

Wygrane bitwy: 3
Przegrane bitwy: 4
Remisy: 1
Punkty presti?u: 1
Wysłany: Sro 28 Lip, 10 18:54   

A mi pod wali na kilometr ścierwem i plastikiem.
Sory Dale, ale wydaje mi się, że po prostu trochę pieprzysz, żeby to być fajnym i grać na cyfrze. Chyba, że lubisz te brzmienie, to Twoja sprawa oczywista ;)

Każdy wzmak trza ograć na różnych kolumnach, bo jeden na kolumnie A brzmi dobrze, a na kolumnie B brzmi źle. Pod wszędzie brzmi tak samo, nawet na głośniczku z telefonu.

_igor 

Wygrane bitwy: 1
Przegrane bitwy: 1
Wysłany: Sro 28 Lip, 10 20:39   

Groszku , hmm ja mam starego poczciwego poda i troche niezgadzam sie z Toba. Podlaczalem go pod rozne rzeczy i jednak dzwiek inny. Nie wiem czy probowales ukrecic sam jakies brzmienie na podzie czy testowales te fabryczne bo to troche dwie rozne bajki. Groszku taki "pod" pod byle badziewnym wzmacniaczem potrafi zabic nie jedna lampe za pare tysiecy. Przekonalem sie o tym na wlasnej skorze. Po drugie moja wersje mozna schowac do malego plecaka. Fakt rozne sa gusta brzmieniowe, ja np mam ustawione w podzie tak brzmienie ze do siary to troche daleko. Przyznam Ci tez razcje ze lampa to lampa, to fakt, ale przy dobrej konfiguracji taki podzik moze mile zaskoczyc.

Dale Cooper 

Wysłany: Sro 28 Lip, 10 23:14   

GroszeK napisał/a:
A mi pod wali na kilometr ścierwem i plastikiem.
Sory Dale, ale wydaje mi się, że po prostu trochę pieprzysz, żeby to być fajnym i grać na cyfrze. Chyba, że lubisz te brzmienie, to Twoja sprawa oczywista ;)

Chyba mnie nie zrozumiałeś do końca. Nie potępiam wzmacniaczy lampowych, bo grają wspaniale, mają zajebisty headroom i świetną dynamikę. Tego POD nie ma.

Nie wiem skąd ta nieciekawa aluzja do mnie o byciu fajnym, gram na cyfrze, bo jest tanio, lekko i dobrze.

A skoro uważasz że POD wali na kilometr ścierwem i plastikiem, to możesz się grubo przejechać. Bo gdybyś zaczął szperać na czym nagrywali płyty Twoi ulubieni wykonawcy, to spadłbyś z krzesła. Pierwszy z brzegu przykład - Purcupine Tree. 70 procent materiału na ich nową płytę zostało nagrane na PODzie.
I co jeszcze? W ślepym teście nie dałbyś rady poznać czy to POD czy lampa.
Sprawdzałem to już na setkach osób i jeszcze nikt nie trafił :P

Tyle ode mnie, fajnego grającego na cyfrze. Ave.

dardar 

Wygrane bitwy: 6
Remisy: 1
Wysłany: Czw 29 Lip, 10 08:49   

Niestety Grochu ale Dale ma racje .Brzmienie z PODa po odpowiedniej obrobce to potega.Moje wszystkie numery sa nagrywane z poda i nawet kiedys bawilem sie z nim na scenie(dawno temu)...Teraz na scene tylko MESA i swojak akustyk .....

thesylwa 

Ostrzeżeń:
 6/3/6
Wysłany: Pią 30 Lip, 10 15:55   

Dale tu naskrobał konkretnego teksta, i co tu dużo nawijać - w większości ma rację... ale nie uwzględnił odpowiedzi wzmaka lampowgo na artykulalcje, wpływu gity na dany sprzet itd, po prostu wypowiedział się w kwestii samego brzmienia zapominając o czymś tak niepozornym jak współpraca wzmaka z gitarmenem... ale co może wiedziec o takich pierdołalch gość którego zycie twórcze obraca się wokół paru wyuczonych, oklepanych pająków na obniżonym stroju... hehe??, sory Dale, ale Grochu dobrze ci napisał - pierdolisz jakbyś sie naćpał amfy hehehehe:P

Odpowiedz do tematu